Tips voor veilig gebruik

Tips voor veilig gebruik…

allergie trioYess!! Je hebt de beslissing genomen om jezelf (en je gezin) op een natuurlijke manier te ondersteunen en de knoop doorgehakt om met de essentiële oliën van Young Living aan de slag te gaan. Van harte gefeliciteerd! Je kunt er echter niet zomaar mee aan de slag gaan, het is echt ontzettend belangrijk om deze veilig te gebruiken! Een van de redenen waarom je een Premium Starter Kit aanschaft met mijn ‘sponsor ID’ is dat je er meteen een coach bij krijgt (sponsor = coach) en dat is niet zonder reden! In deze blogpost zal ik enkele belangrijke tips met je delen over hoe je op de juiste manier je essentiële oliën bewaard en er op een veilige manier mee aan de slag kunt!

Hoe bewaar je je essentiële oliën?

 • Bewaar essentiële oliën in donkere glazen flesjes of containers en op een donkere koele plaats. Essentiële oliën zullen aan kwaliteit inboeten als ze in contact komen met direct zonlicht.
 • Bij het het opslaan van essentiële oliën in de keuken (bijvoorbeeld om te gebruiken in recepten) houd de flesjes dan weg van de hitte van het fornuis of van de oven.
 • Zorg ervoor dat de dopjes op de flesjes stevig vastzitten, de essentiële oliën kunnen anders vervliegen. Hierdoor zal dan de kwaliteit van de olie en het aroma verminderen.
 • Houd essentiële oliën buiten het bereik van kinderen en huisdieren. De oliën zijn super geconcentreerd en bij verkeerd gebruik kunnen ze zeer gevaarlijk zijn voor kinderen en huisdieren. (Overigens kun je essentiële oliën heel goed inzetten bij kinderen en huisdieren, mits je het op een veilige manier gebruikt!).
 • Essentiële oliën hebben een langere houdbaarheid dan gedroogde kruiden, zaden of bloemen. Essentiële oliën die op de juiste wijze zijn opgeslagen, zullen hun intense smaak en geur behouden voor de komende jaren. (Dit is de reden waarom ik zo houd van het gebruik van essentiële oliën in onze keuken!).
 • Houd de flesjes essentiële oliën uit de buurt van smartphones of andere draadloze apparaten! Het zal de frequentie van de olie op negatieve manier beïnvloeden!

Veilig aan de slag met je essentiële oliën

 • Meet eerst altijd zorgvuldig het gewenste aantal druppels af voordat je het aan je recept toevoegt. De essentiële oliën kunnen behoorlijk snel uit het flesje stromen (vooral de zogenaamde ‘dunne oliën’ zoals bijvoorbeeld Lemon, Frankincense etc.) en zelfs een enkele druppel teveel kan ervoor zorgen dat het hele recept te sterk is!
 • Als je niet direct uit het flesje wilt druppelen (om de reden die ik hierboven noem) kun je het gewenste aantal druppels uit het flesje halen door middel van een schone pipet (wel even het plastic afsluitdopje verwijderen). Bijkomend voordeel; het flesje blijft schoon.
 • De essentiële oliën moeten meestal verdund worden met een zogenaamde draagolie. Lees voor gebruik altijd goed het label op het flesje voor het aanbevolen verdunningsadvies. Ik adviseer altijd om in het begin alle oliën te verdunnen met een draagolie. Zodra je de oliën wat langer gebruikt kun je zelf bepalen of je een bepaalde olie wilt blijven verdunnen of niet. Essentiële oliën kunnen bij verkeerd gebruik huidirritatie veroorzaken. LET OP! Mocht je last krijgen van een huidirritatie na het gebruik van een essentiële olie, smeer er dan een dun laagje draagolie overheen, het geïrriteerde gevoel zal snel verdwijnen. Gebruik echter NOOIT water, dit zal de werking van de olie alleen maar versterken! Echter kun je met water en zeep de resterende essentiële olie te verwijderen nadat je het hebt verdund met een draagolie. Lees in deze blogpost wat draagoliën zijn, en waarom je ze zou moeten gebruiken.
 • Essentiële oliën kun je veilig voor de allerkleinste en voor de kids gebruiken. Echter is het heel belangrijk dat je ook hier heel goed de oliën verdund met een plantaardige draagolie. In deze blogpost ga ik hier uitgebreid op in en leg ik in voorbeelden uit wat je bij de kleintjes zoal kunt gebruiken.
 • Vermijd het gebruik van essentiële oliën in en rond gevoelige gebieden zoals ogen, oren (gehoorgang) en de slijmvliezen! Mocht er onverhoopt toch wat essentiële olie in je ogen komen, gebruik dan NOOIT water om het te verwijderen, maar een plantaardige olie zoals olijfolie om het eruit te vegen.
 • Was altijd je handen goed met water en zeep meteen na het opbrengen van je essentiële olie zodat het niet in je ogen kan komen. Let goed op als je contact lenzen draagt en zorg ervoor dat er geen achtergebleven olie op je contact lenzen komt!
 • Omdat essentiële oliën huidirritatie kunnen veroorzaken is het zeer aan te bevelen om, als je van plan bent een ontspannen bad te nemen, de essentiële olie eerst te vermengen met een goede plantaardige (bad)olie of met Epson zout alvorens het in het bad te laten lopen.
 • Fijn voor de aanstaande mamma’s! Veel van de essentiële oliën zijn ook volkomen veilig om te gebruiken ter ondersteuning tijdens je zwangerschap. Ze kunnen ingezet worden bij allerlei zwangerschapskwalen. Echter zijn er een aantal oliën die je tijdens je zwangerschap beter niet kunt gebruiken zoals: Clary Sage, Fennel (wel na je zwangerschap, Fennel staat erom bekent dat het je melkproductie op gang kan brengen!), Hyssop, Sage en Wintergreen.
 • Test voor het gebruik altijd eerst even op de binnenkant van je onderarm uit of er geen huidirritatie ontstaat. Bij twijfel; meer verdunnen met een draagolie.
 • Omdat de oliën zeer krachtig zijn kun je in het begin last van ‘detox’ verschijnselen krijgen (licht in het hoofd, hoofdpijn, last van je darmen, vermoeidheid, rare smaak in je mond of uit je mond ruiken). Drink altijd genoeg water zodat de afvalstoffen uit je lichaam kunnen. Dit is ook meteen de reden waarom je in het begin vooral RUSTIG AAN zou moeten doen met de oliën. Begin met een enkele druppel van 1 enkele olie en geef je lichaam de kans hieraan te wennen. Zodra je door de detox heen bent kun je rustig gaan experimenteren met de oliën.
 • Ondanks het feit dat de essentiële oliën veilig zijn om te gebruiken, raad ik bij het gebruik van medicatie altijd aan om dit met je arts of specialist te overleggen. Sommige essentiële oliën kun je beter niet (of met grote voorzichtigheid) met medicatie gebruiken. (Wintergreen, Ginger, Clove en Helichrysum hebben bijvoorbeeld bloedverdunnende eigenschappen, bij een hoge bloeddruk kun je beter geen Rosemary gebruiken, en als je last hebt van epilepsie kun je beter geen Hyssop, Sage, Fennel en Rosemary gebruiken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden…).
 • Omdat sommige citrus oliën lichtgevoeligheid kunnen veroorzaken, wordt geadviseerd om, na het aanbrengen op de huid, de komende 12-48 uur niet met direct zonlicht in contact te komen, dit kan verbranding van de huid tot gevolg hebben. Enkele voorbeelden zijn: Bergamot, Grapefruit, Lemon, Lime, Orange, Tangerine, Yuzu.
 • Als je niet precies weet waar je een bepaalde essentiële olie zou moeten smeren (bij jezelf of bij je kids), smeer het dan onder de voeten! De voeten zijn altijd veilig en ze hebben qua oppervlakte het meest aantal poriën per cm2 op je lichaam, zodat de olie snel zijn werk kan doen.

Het lijkt heel wat (en dat is het misschien ook wel) maar zolang je deze veiligheidsvoorschriften aanhoudt kun je met heel veel plezier je essentiële oliën gebruiken! Voordat je aan je nieuwe medicatie begint lees je toch ook eerst de bijsluiter? Ik zeg; veiligheid voorop… veel plezier met je olietjes!! x

3702082295_989cf42b69_z

Advertenties

2 gedachtes over “Tips voor veilig gebruik

 1. Pingback: Hoe kun je de oliën gebruiken? |

 2. Pingback: De ‘Golden Touch’ kit |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s