Wat is het verschil tussen etherische en essentiële oliën?

Wat is het verschil tussen etherische en essentiële oliën?

Essentiële oliën

Product shots fro new catalog at YL farm in MonaEssentiële oliën worden gemaakt van geurende planten en vertegenwoordigen de essentie van de plant met al zijn eigenschappen. De geur van de plant wordt bepaald door een hormoonachtig afscheidingsproduct, de etherische olie. Dit is een zeer aromatische substantie die door planten in speciale cellen wordt gemaakt. Als het nog in de plant is noemen we het etherische olie, als de geurstof uit de plant is en bewerkt tot de vloeistof zoals we het in handen hebben dan noemen we het essentiële olie.

De oliën kunnen van het plantenmateriaal onttrokken worden door middel van stoomdistillatie of door persen van de schil. Ook op andere manieren kun je de geur stoffen van de plant onttrekken bijvoorbeeld door te weken, er ontstaat dan een masceraat of door enfleurage (het winnen van olie uit bloemen met behulp van vetten), er ontstaat dan een pommade.

Essentiële oliën kunnen verkregen worden van verschillende onderdelen van een boom, struik of plant. Bijvoorbeeld van de schors (kaneel) of de hars (wierook, benzoë), de takjes (petit-grain), de vrucht (jeneverbes), de schil van de vrucht (sinaasappel, bergamot) of de bloesem/bloem (roos, neroli, ylang-ylang).

Plantenmateriaal bevat maar weinig essentiële olie, maximaal 9% maar 0,5% komt net zo vaak voor.
Als voorbeeld: 100 kg tijm levert ca. 100 gram olie op. 100 kg lavendel levert ca. 2 kg olie op, maar 100 kg rozenblaadjes geeft gemiddeld maar 30 tot 50 gram essentiële olie! Dit resulteert in de tamelijk hoge prijs van de essentiële olie. Echter het is zo super sterk geconcentreerd dat er ook maar enkele druppels nodig zijn voor optimaal resultaat.

Essentiële oliën zijn zeer complex van samenstelling. Alle bestanddelen werken in evenwicht met elkaar en zijn daardoor werkzaam op vele gebieden. Mensen die voor het eerst in aanraking komen met essentiële olie verbazen zich vaak over de vele eigenschappen van de olie. Vaak zijn ze kalmerend of juist versterkend en opwekkend, wondhelend, verzachtend, zuiverend, spijsvertering bevorderend, antiseptisch, verdovend, enzovoorts. Ze kunnen ook als conserveermiddel gebruikt worden, iets wat we van de Egyptenaren geleerd hebben. Zij gebruikten al heel lang essentiële oliën om hun overledenen te balsemen.

Oliën kunnen onderling gemengd worden. Vaak versterken de oliën elkaars werking, er ontstaat dan een synergie.

De term ‘essentiële olie’ is eigenlijk rechtstreeks vertaald uit het Engels – essential oils. Omdat ik met de oliën van Young Living werk (Young Living essential oils is een Amerikaans bedrijf) heb ik het daar bij gelaten. Maar je kunt dus ook spreken van etherische oliën.

12485975464_ace9b024ab_h5631325143_a2b8f26478_b5469684924_1ae722df4d_b5377396184_ca7b30f302_b

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s